‘Je hebt dat helemaal verkeerd gelezen.’
‘Mijn collega/chef begrijpt echt niet wat ik wil zeggen.’
‘Echt rampzalig om met die collega naar die vergadering in het Frans te gaan’.
‘Ik ga dat echt niet allemaal nog eens in het Engels uitleggen.’
‘Die vergadering gaat terug mega lang duren, want alles wat ze zeggen in het Nederlands, zeggen ze dan ook nog eens in het Frans.’
‘Ik zwijg er liever over want ik krijg dat toch niet uitgelegd.’
…
Meertaligheid is al in veel bedrijven de norm. Werknemers moeten zich aanpassen aan anderstalige collega’s en aan de internationale werkcontext. Lokale bedrijven voelen soms weerstand en ook in internationale bedrijven is de samenwerking in meertalige teams niet altijd evident. Je moet tal van beleidskeuzes maken. Spreekt iedereen zijn eigen taal tijdens de meeting? Zijn de slides en bedrijfscommunicatie 2- of 3-talig? Ga je voor voertaal Engels? Welke opleiding moet je aanbieden als je merkt dat de taalkennis van je team ontoereikend is? Hoe reageer je als je voelt dat de communicatie tussen ‘de taalgroepen’ niet vlot loopt? En wat als je je niet zeker voelt voor een functioneringsgesprek in een andere taal? En kom jij zelf ook tegen dat je collega of chef niet begrijpt wat je wil zeggen?
Als extern taalexpert en expert interculturele communicatie brengen wij de noden en hindernissen in kaart. We helpen met een plan van aanpak en de communicatie rond het taalbeleid. Zo geven we concrete tips over hoe alle werknemers te betrekken en om te gaan met mogelijke weerstand. Ook kan onze taalexpert ondersteunen bij de overschakeling naar voertaal Engels. Omdat communicatie zoveel meer is dan taal spelen wij ook in op interculturele communicatie: bodylanguage, dresscode, formele versus informele communicatie, het belang van sociale gesprekjes … Last but not least, bekijken wij natuurlijk of en wanneer er taallessen voor de werknemers georganiseerd kunnen worden.
Dankzij een doordacht taalbeleid hoeft niemand zich talig zwakker te voelen. Via een heldere communicatie en taal incentives schep je vertrouwen en vermijd je foute communicatie en interpretaties.